piątek, 16 stycznia 2015

Sernik w łatki

Nigdy nie wyobrażałam siebie pieczącej ciasto, ale od kiedy jestem żoną i matką robię to niemal co tydzień. Naszym ulubinym z ciast jest sernik. Dziś chciałabym Wam zaproponować sernik w łatki, który jest delikatny, pięknie się prezentuje, a w dodatku jest czarno-biały :)


Składniki na cisato: 
250 g mąki
20 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
jajko
125 g miękkiego masła (margaryny)
szczypta soli

Składniki na masę twarogową:
1 opakowanie twarogu aksamitnego, 
250 g miękkiego masła (margaryny)
6 jajek
300 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Następnie ciasto wstawić na jakiś czas do lodówki. 
2. Dzielimy ciasto na dwie części 3/4 rozwałkowujemy na natłuszczony spód. 
3. Składniki na masę twarogową utrzeć razem. Aby sernik był puszysty, można oddzielić żółtka od białek, żółtka zmiksować z resztą składników, białka ubić oddzielnie. Kiedy mamy gotowe 2 masy łączymy je i mieszamy za pomocą łyżki. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. 
4.Resztę ciasta rozwałkowujemy i rwiemy na różne kawałki przypominające łatki i układamy na masę.  Sernik wstawiamy do piekarnika na ok 70-80 min, u mnie na 200 stopni. 

Czasmi do masy twarogowej dodaje skórkę pomarańczy, albo takie ananasy karmelizowane.  Wszystko zalezy od naszej inwencji twórczje i upodobań smakowych. 

SMACZNEGO!








3 komentarze:

  1. mój mąż uwielbia serniki i zjada je tonami. Muszę wypróbować Twój przepis a i forma interesująca

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak łaciata krówka hehe,super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak łaciata krówka hehe,super!

    OdpowiedzUsuń