Nigdy nie wyobrażałam siebie pieczącej ciasto, ale od kiedy jestem żoną i matką robię to niemal co tydzień. Naszym ulubinym z ciast jest sernik. Dziś chciałabym Wam zaproponować sernik w łatki, który jest delikatny, pięknie się prezentuje, a w dodatku jest czarno-biały :)
Składniki na cisato:
250 g mąki
20 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
jajko
125 g miękkiego masła (margaryny)
szczypta soli
Składniki na masę twarogową:
1 opakowanie twarogu aksamitnego,
250 g miękkiego masła (margaryny)
6 jajek
300 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Następnie ciasto wstawić na jakiś czas do lodówki.
2. Dzielimy ciasto na dwie części 3/4 rozwałkowujemy na natłuszczony spód.
3. Składniki na masę twarogową utrzeć razem. Aby sernik był puszysty, można oddzielić żółtka od białek, żółtka zmiksować z resztą składników, białka ubić oddzielnie. Kiedy mamy gotowe 2 masy łączymy je i mieszamy za pomocą łyżki. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
4.Resztę ciasta rozwałkowujemy i rwiemy na różne kawałki przypominające łatki i układamy na masę. Sernik wstawiamy do piekarnika na ok 70-80 min, u mnie na 200 stopni.
Czasmi do masy twarogowej dodaje skórkę pomarańczy, albo takie ananasy karmelizowane. Wszystko zalezy od naszej inwencji twórczje i upodobań smakowych.
SMACZNEGO!
mój mąż uwielbia serniki i zjada je tonami. Muszę wypróbować Twój przepis a i forma interesująca
OdpowiedzUsuńWygląda jak łaciata krówka hehe,super!
OdpowiedzUsuńWygląda jak łaciata krówka hehe,super!
OdpowiedzUsuń